Πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της Παιδονευρολογικής Μονάδας της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Το Εξωτερικό Παιδονευρολογικό Ιατρείο και η Παιδονευρολογική Μονάδα στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, οργανώθηκε και λειτουργεί από το 1992, έως και σήμερα συνεχώς, στους χώρους των Εξωτερικών ιατρείων της Παιδιατρικής (1Ο υπόγειο) και στην Παιδιατρική Κλινική ( Μπλοκ Ά ισόγειο).
Λειτουργούν καθημερινά (8 π.μ – 2 μ.μ) στο πρωινό ωράριο (τηλέφωνα επικοινωνίας: Ε.Ι: 26510 -99518, Κλινική: 26510-99601) και 1 φορά την εβδομάδα το απόγευμα (3μμ – 8μμ) στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου, κατόπιν ραντεβού (τηλέφωνο επικοινωνίας : 26510-99500, μετά τις 3μμ).
Υπεύθυνη λειτουργίας τους είναι η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Παιδονευρολογίας κα Μερόπη Τζούφη και κύριος συνεργάτης η παιδίατρος, με ενδιαφέρον στην Παιδονευρολογία, επιμελήτρια Α του ΕΣΥ κα Ιλιάδα Νάκου.
Η Παιδονευρολογική Μονάδα καλύπτει 4 κύρια πεδία λειτουργίας:
Ι. Κλινικό πεδίο:
α. Στο εξωτερικό Παιδονευρολογικό Iατρείο του ΠΓNI πραγματοποιούνται ετησίως 1000 – 1500 τακτικές επισκέψεις παιδιών, ηλικίας 1 μηνός – 16 ετών, με ποικίλα νευρολογικά, μαθησιακά ή αναπτυξιακά προβλήματα. Έτσι στο διάστημα της 20ετούς λειτουργίας του, έχουν πραγματοποιηθεί 19.202 τακτικές επισκέψεις παιδιών (1992-2003: 10.439, 2004-2012: 8.783). Από τους ασθενείς του Ε.Ι, εισάγονται στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Kλινική, προς αξιολόγηση και αντιμετώπιση, από τους γιατρούς της Μονάδας, 600 παιδιά ετησίως (10-15 παιδιά εβδομαδιαίως).Οι ασθενείς προσέρχονται από όλη την Ήπειρο, την Aιτωλοακαρνανία, τη Δ. Μακεδονία και τα Ιόνια νησιά, καθώς και από τη γειτονική Αλβανία (αφού είναι η μοναδική σχετική δομή αναφοράς στη Β.Δ. Ελλάδα). Στα καθήκοντα της Μονάδας είναι επίσης, η αξιολόγηση παιδιών με νευρολογικά προβλήματα, τα οποία νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου μας, για τη λήψη διαγνωστικών και θεραπευτικών αποφάσεων, σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς των αντιστοίχων κλινικών. Τέλος η Μονάδα καλύπτει συμβουλευτικά, καθημερινά, τις Παιδονευρολογικές ανάγκες της Παιδιατρικής Κλινικής του «Γ.Χατζηκώστα», ενώ για αυτό το σκοπό έχει μετεκπαιδεύσει συναδέλφους παιδιάτρους της κλινικής αυτής.
β. Πραγματοποιούνται ετησίως 350-400 ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (HEΓ), στο ΗΕΓφικό εργαστήριο της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής και της Nευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα», μετά από μετεκπαίδευση των παρασκευαστριών, με άμεση γνωμάτευση από τις υπεύθυνες του ιατρείου και με χορήγηση ανάλογων οδηγιών στους γονείς.
γ. Υπάρχει συνεργασία καθημερινή (την τελευταία 7ετία) με θεραπευτές, για την εκτίμηση και την παρέμβαση, τόσο σε νοσηλευόμενα, όσο και στα παιδιά του Εξωτερικού Παιδο-Νευρολογικού Ιατρείου (φυσιοθεραπεύτρια λογοθεραπεύτριες, ειδική ψυχολόγο–παιδαγωγό).
δ. Υπάρχει επιστημονική συνεργασία, για τη λήψη διαγνωστικών αποφάσεων (σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα) με εξειδικευμένα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και άλλων Πανεπιστημίων
ε. Υπάρχει επιπλέον συνεργασία με εξειδικευμένα Παιδονευρολογικά Κέντρα (The Hammersmith Hospitals, Imperial College, London, U.K και Hopital Femme, Mere et Enfants: Epilepsie Sommeil Exploration Functionelle Neurologic Pediatrie, Lyon, France), καθώς και με Κέντρα Γενετικού και Μεταβολικού ελέγχου στο Εξωτερικό για παιδιά, με πολύ σπάνια νευρολογικά νοσήματα, για περαιτέρω διερεύνηση, γενετική επιβεβαίωση και αντιμετώπισηκαι τέλος
στ. Η Μονάδα λειτουργεί και ως εξειδικευμένο Κέντρο Παραπομπής (για την Β.Δ Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά), για τη διαχείριση της νόσου Niemann – Pick και τα λυσοσωμικά νοσήματα γενικότερα (2011).
ΙΙ. Εκπαιδευτικό-επιστημονικό πεδίο:
Η μονάδα προσφέρει καθημερινή κλινική και θεωρητική εκπαίδευση, πάνω στο ευρύ γνωστικό αντικείμενο της Παιδιατρικής Νευρολογίας, σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές της Ιατρικής (με ενεργό συμμετοχή τους στη συζήτηση περιστατικών του ιατρείου και της κλινικής, καθώς και με παρουσίαση στο αμφιθέατρο παιδονευρολογικών περιστατικών με αναζήτηση της συνοδού βιβλιογραφίας), φοιτητές των ΤΕΙ λογοθεραπείας, ειδικευόμενους παιδιάτρους, μετεκπαιδευόμενους παιδιάτρους Έλληνες και αλλοδαπούς (στα πλαίσια ειδικών διακρατικών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μετεκπαίδευσης παιδιάτρων και νευρολόγων από την Αλβανία: INTEREG II και III), μεταπτυχιακών υπότροφων φοιτητών, νοσηλευτικού προσωπικού και παρασκευαστριών (από Ελλάδα και Αλβανία).
ΙΙΙ. Ερευνητικό πεδίο:
Υπάρχουν σε εξέλιξη αρκετά ερευνητικά προγράμματα, με τη συνεργασία του Υπουργείου Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης, άλλων Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων, Παιδονευρολογικών Κλινικών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα INTEREG ή από φαρμακευτικές εταιρείες, για την ανάπτυξη κλινικών μελετών ή διαγνωστικών μεθόδων. Στις ερευνητικές αυτές δραστηριότητες συμμετέχουν μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες και έχουν εκπονηθεί μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και μεταδιδακτορική έρευνα, ενώ εκπονούνται σε αυτή τη φάση και 4 διατριβές.
IV. Κοινωνικός – συμβουλευτικός τομέας:
Από 20ετίας υπάρχει συνεχής επιστημονική και συμβουλευτική συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων για τη φροντίδα παιδιών με ειδικές ανάγκες (εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, νευρομυϊκά και νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αυτισμός κ.α). Στα πλαίσια αυτά υπάρχει συμμετοχή και στις ειδικές ομάδες αποκατάστασης (ιατροί–θεραπευτές), αλλά και στη διαμόρφωση ειδικού υπομνήματος προτάσεων αναβάθμισης της λειτουργίας της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, για επέκταση δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς φροντίδας παιδιών με αναπτυξιακά και μαθησιακά προβλήματα και οι οποίες υλοποιήθηκαν στον οργανισμό του νέου κτιρίου της ΕΛΕΠΑΠ. Επίσης υπάρχει συνεχής συνεργασία με άλλες δομές στήριξης (ΜΕΡΙΜΝΑ, ΚΑAKYΑμεΑ), τις ειδικές επιτροπές της Νομαρχίας, με όλα τα ΚΕΔΔΥ της Περιφέρειας Ηπείρου, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, τα ειδικά σχολεία, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους θεράποντες ιατρούς, αλλά και ιατρούς συναφών ειδικοτήτων, καθώς και τους θεραπευτές.
Η ύπαρξη και λειτουργία της δομής αυτής (της Παιδονευρολογικής Μονάδας – Εξωτερικού Ιατρείου στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική), είναι η μοναδική που προσφέρει αυτές τις απολύτως απαραίτητες και εξειδικευμένες υπηρεσίες, σε παιδιά και οικογένειες, με σοβαρά, χρόνια, ως επί το πλείστον δύσκολα θεραπεύσιμα νοσήματα, σε μια πολύ ευρεία περιφέρεια που περιλαμβάνει τηνΉπειρο, τη Δυτική Mακεδονία, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, την Αιτωλοακαρνανία και τη Νότια Αλβανία.